Sigurne Staze



DA LI JE PREDŠKOLSKOJ USTANOVI BAMBI U BORU POTREBNA ZONA USPORENOG SAOBRAĆAJA?

piše: Igor Velić, master inženjer saobraćaja | 22.03.2020. | 10 minuta čitanja






Problem 1. Pristupna ulica kojom se dolazi do predškolske ustanove, nije propisno obeležena saobraćajnom signalizacijom. Tačnije ne postoji ni jedna oznaka na kolovozu niti saobraćajni znak koji bi vozače obavestio o prisustvu dece na kolovozu.




Početkom devedesetih, Frajburg je imao problem: čim bi zasnovali porodicu, stanovnici su napuštali grad i prelazili u okolna sela, kako bi im deca rasla u prirodi a ne u asfaltnoj džungli.


Urbanisti ovog nemačkog grada prihvatili su izazov – da brzo i bez velikih troškova poprave život dece u gradu.

Prvi korak je predstavljalo uvođenje zona usporenog saobraćaja na glavnim rutama, a nova stambena naselja su sve više projektovana kao zone“umerenog” saobraćaja. To znači da su sada pešaci prioritet a vozila su drugostepenog značaja.

Sada postoji 180 takvih zona u Frajburgu i dobrobiti za stanovnike su tolike da dolazi sve više zahteva da se saobraćaj ograniči i u starijim stambenim zonama. Uvođenje ovakvih zona sprovodi se na inicijativu i uz sagasnost većine stanara određene ulice, tako što popunjavaju peticije na vebsajtu uprave grada a zatim stručnjaci za saobraćaj i policija razmatraju način na koji će to biti sprovedeno. Kada ulica ili kvart postanu zona umerenog saobraćaja, ulaz u ovu zonu se jasno obeležava sužavanjem saobraćajne trake, signalizacijom i oznakama na putu koje vozačima daju do znanja da odatle počinje zona slobodne dečije igre. Parking mesta se postavljaju tako da usporavaju kretanje vozila.