Sigurne Staze



KAKO JE VOŽNJA E-TROTINETA REGULISANA U DRUGIM ZEMLJAMA I ŠTA SRBIJA JOŠ ČEKA?

piše: Igor Velić, master inženjer saobraćaja | 16.10.2020. | 7 minuta čitanja



  • laka lična električna vozila koja se u potpunosti ili delimično napajaju iz samostalnih izvora energije sa ili bez sistema samobalansiranja i
  • vozila koja imaju napon baterije do 100 VDC i/ili integrisani punjač sa ulazom za baterije do 240 VAC.
Kako autori navode cilj standarda je da se preciziraju: bezbednosni zahtevi, metode ispitivanja, obeležavanje i informacije koje se odnose na laka lična električna vozila kako bi se smanjio rizik njihovog učešća u saobraćaju.

Autori u svom radu navode i nacrt standarda koji ova vozila grupiše u četiri klase po ključnim elementima, kao što je prikazano u narednoj tabeli.


  • Ograničivači brzine – koji treba da osiguraju da se ne prelazi maksimalna ograničenje brzine (zavisno od klase). Vozila klase 2 i 4 trebalo bi da imaju i „pešački režim“ koji ograničava brzinu na 6 km/h.
  • Sva vozila treba da budu opremljena prednjim, bočnim i zadnjim katadiopterima. Vozila klase 2 i 4 moraju biti opremljena prednjim i zadnjim svetlima za osvetljavanje puta.
  • Uređaj za davanje zvučnih signala moraju biti obavezni za klase 2 i 4 i opcioni (ali preporučuju se) za klase 1 i 3.
  1. B. Antić, E. Smailović, D. Graovac, M. Simić, Analiza stavova vozača u pogledu učešća električnih trotineta u saobraćaju, Zbornik radova, XV Međunarodna konferecija “Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici”, Vrnjačka Banja 2020. god. www.bslz.org.
  2. D. Graovac, M. Marković, V. Arsić, A. Josić, I. Stokić, Istraživanje stavova vozača električnih trotineta u pogledu učešća u saobraćaju, Zbornik radova, XV Međunarodna konferecija “Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici”, Vrnjačka Banja 2020. god. www.bslz.org.
  3. D. Bogićević, M. Vujanić, K. Lipovac, N. Čergić, Električni trotineti u saobraćaju-prikaz trenutnih svetskih iskustava i predlog za veću bezbednost u saobraćaju, Zbornik radova, XV Međunarodna konferecija “Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici”, Vrnjačka Banja 2020. god. www.bslz.org.
  4. www.sigurnestaze.com (link)