Počeo sa radom sajt posvećen žrtvama u saobraćaju
Photo by Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju

Počeo sa radom sajt posvećen žrtvama u saobraćaju

Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju pokrenulo je sajt (zrtvesaobracaja.rs) posvećen žrtvama saobraćajnih nezgoda u R. Srbiji.

Na sajtu možete naći informacije, upustva, savete i preporuke, koje žrtvama pomažu da razumeju i shvate krivični postupak, kao i sve probleme, propuste i nedoumice sa kojima se žrtve saobraćajnih nezgoda susreću tokom krivičnog postupka.

Pored vodiča kroz krivični postupak, na sajtu možete da se upoznate sa misijom i ciljevima udruženja, kao i sa statističkim podacima koji su poražavajući.U proseku, godišnje, život izgubi oko 12 i bude povređeno oko 1.360 dece u saobraćajnim nezgodama. Kako se navodi u Preglednom izveštaju, svakog meseca jedno dete pogine i nešto više od 110 dece bude povređeno u saobraćajnim nezgodama.

Poražavajuće rezultate oslikava i javni rizik stradanja dece u saobraćaju. U R. Srbiji je javni rizik iznosi oko 12, u odnosu na evropski prosek gde javni rizik iznosi 6,8 (Pregledni izveštaj Agencije za bezbednost saobraćaja, maj 2023.).

Zahvaljujući inicijativi udruženja, pokrenuta je i besplatna psihološka podrška žrtvama saobraćajnih nezgoda. Besplatna telefonska linija radi svakog radnog dana od 10 do 16 sati pozivom na broj 0800 085 087.

Naslovna fotografija: Udruženje roditelja stradale dece u saobraćajuSigurne Staze

Strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje i bezbednost saobraćaja bicibor.rs; ekobus.rs; mobilitybor.rs; pristupacnostbor.com